Leczo to pyszna potrawa która jest przygotowywana na bazie papryki i pieczarek, ja dzisiaj dodałam jeszcze cukinię i kurki. Takie leczo warzywne wyszło pyszne idealne na jesienne wieczory.
40 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki :
500 g papryki czerwonej
500 g dojrzałych pomidorów
300 g kurek
200 g pieczarek
1 średniej wielkości cukinią
2 cebule
300 g kiełbasy śląskiej
200 g cienkich parówek
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól, pieprz do smaku
1 kostka rosołowa
4 łyżki oleju
papryka słodka i ostrą do smaku
500 ml wody
Leczo warzywne z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie :
Paprykę, cukinię, cebulę, pieczarki i kiełbasę kroimy w kostkę.
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
W dużym garnku podpiekamy na oleju cebulę z kiełbasą. Kiedy się zarumieni dodajemy paprykę,pieczarki i pokrojone pomidory.
Następnie dodajemy przyprawy i kostkę rosołową. Prużymy około 15 minut.
Następnie wlewamy wodę i dodajemy przecier. Gotujemy około 15 minut.
Do lecza wsypujemy kurki i pokrojone parówki, zmniejszamy gaz i mieszając doprawiamy do smaku, chwilkę gotujemy.
Leczo warzywne studzimy, najsmaczniejsze jest kiedy trochę postoi. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Komentarze