Leczo w słoikach na zimę

4.46 (201 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Warto zamknąć troszkę lata w słoiki...Dojrzewające na słońcu słodkie pomidory, papryki, cukinie i kabaczki mogą w zimowy dzień przenieść nas do tych ciepłych, słonecznych dni...:-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 dużych czerwonych papryk
    2 cukinie
    1 kabaczek
    3 cebule
    5 słodkich pomidorów
    łyżka koncentratu pomidorowego
    papryka chili mielona
    papryka słodka mielona
    ok. łyżki oleju
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (201 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Leczo

Leczo w słoikach na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię i kabaczka obieramy ze skóry i usuwamy środek wraz z pestkami. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Wszystkie warzywa kroimy w dużą kostkę, cebulę w piórka.
    Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę (nie rumienimy), dodajemy pozostałe warzywa. Przyprawiamy do smaku papryką mieloną, solą i pieprzem.
    Przekładamy wszystko do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy do miękkości warzyw.
    Słoiki dokładnie wyparzamy. Nakładamy do każdego nasze leczo i mocno zakręcamy. Ustawiamy słoiki w garnku z wodą i zagotowujemy. Od momentu zagotowania wody pasteryzujemy ok. 20 minut. Po wyjęciu ustawiamy do góry dnem.
    Kiedy zimą przyjdzie nam ochota na pachnące latem leczo wystarczy, że podsmażymy dobrą wiejską kiełbaskę na patelni, dodamy zawartość słoika i podgrzejemy. :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować