ŁAZANKI z młodej kapusty z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Od jakiegoś czasu jest już dostępna pyszna młoda kapustka. Ja sobie nie wyobrażam by nie zrobić z niej pysznych łazanek. Młoda kapusta sprawdzi się w tym daniu doskonale

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty
    0.5 kg pieczarek
    1 średnia cebulka
    2 łyżki smalcu
    sól, pieprz,
    suszony lubczyk

    0.5 kg dowolnego makaronu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łazanki z młodej kapusty z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyszczamy, usuwamy głąb i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowaną i przestygniętą odciskamy z nadmiaru wody ( wodę możemy wykorzystać do zrobienia zupy ). Odciśniętą kapustkę drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię dajemy smalec, roztapiamy i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę którą zrumieniamy, następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Chwilkę razem podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę, dokładnie mieszamy i razem wszystko podsmażamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz lubczykiem. Zestawiamy z ognia i odstawiamy. Makaron gotujemy a gdy jest prawie miękki to odlewamy wodę ale pozostawiamy w nim wody tak z 0.5 szklanki. Przekładamy kapustę z pieczarami do makaronu, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 30 min. pod przykryciem ale już nie na ogniu. Po tym czasie mieszamy ponowie i ewentualnie próbując jeszcze doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby Kapusta Makaron Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować