ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Łazanki z kapustą są bardzo smacznym daniem, które często gości na naszym stole a szczególnie na stole wigilijnym.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 30 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    NADZIENIE:
    - kapusta kiszona: 1 kilogram
    - suszone grzyby: 2 dekagramy
    - cebula: 2 sztuki
    - olej: 4 łyżki
    - masło: 4 dekagramy
    - sól, pieprz, masło: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łazanki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczyć grzyby, ugotować w wodzie, w której się moczyły, odcedzić, posiekać.
  • 2. Z podanych składników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, wykroić małe kwadraciki (np. radełkiem), ugotować w osolonej wodzie.
  • 3. Cebulę przekroić na pół i pokroić w plasterki, zeszklić na oleju.
  • 4. Kapustę ugotować, odcisnąć, posiekać. Wymieszać z grzybami i cebulą.
  • 5. Żaroodporną formę wysmarować masłem. Nałożyć warstwami łazanki i kapustę ( wierzchnią i spodnią warstwę powinny stanowić łazanki). Na łazankach ułożyć kawałeczki masła.
  • 6. Łazanki z grzybami zalać wywarem z grzybów. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 30 minut. Przed końcem pieczenia odkryć, aby się lekko zrumieniły. Podawać z sosem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować