Łazanki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Namoczyć grzyby, ugotować w wodzie, w której się moczyły, odcedzić, posiekać.
2.Z podanych składników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, wykroić małe kwadraciki (np. radełkiem), ugotować w osolonej wodzie.
3.Cebulę przekroić na pół i pokroić w plasterki, zeszklić na oleju.
4.Kapustę ugotować, odcisnąć, posiekać. Wymieszać z grzybami i cebulą.
5.Żaroodporną formę wysmarować masłem. Nałożyć warstwami łazanki i kapustę ( wierzchnią i spodnią warstwę powinny stanowić łazanki). Na łazankach ułożyć kawałeczki masła.
6.Łazanki z grzybami zalać wywarem z grzybów. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 30 minut. Przed końcem pieczenia odkryć, aby się lekko zrumieniły. Podawać z sosem pomidorowym.
Komentarze