ŁAZANKI Z BIAŁĄ KAPUSTĄ I BOCZKIEM

4.78 (194 ocen)

  • 30 min

W polskiej kuchni łazanki są podawane najczęściej z kapustą, grzybami, mięsem i/lub kiełbasą. Ja proponuję wersję z białą kapustą, boczkiem wędzonym i kiełbasą (np. toruńską).

  • 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu łazanki
    1 mała główka białej kapusty
    3 małe cebule
    20 dag boczku wędzonego
    1 laska kiełbasy (np. toruńska, niedźwiedzia itp).
    olej do smażenia
    sól, pieprz, cząber i tymianek do smaku
Wystaw ocenę:

4.78 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łazanki z białą kapustą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fxqni6 1. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażyć cebulki pokrojone w drobną kostkę, do której dodać boczek wędzony. Boczek wędzony doprawiamy cząbrem mielonym.
  • image-1tt2t19 2. Jeśli boczek jest surowy wówczas nie potrzeba dodawać do smażenia oleju. Podobnie jak w przypadku boczku wędzonego - doprawić cząbrem mielonym.
  • image-115bqxp 3. Dodajemy pokrojoną laskę kiełbasy, którą doprawiamy tymiankiem mielonym.
  • image-00hahpt 4. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wykroić głąb, poszatkować i ugotować z dodatkiem liścia laurowego, kminku, soli i pieprzu.
    Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić.
    Kiedy makaron i kapusta są gotowe, dodajemy wszystko razem do boczku i kiełbasy oraz mieszkamy składniki.
  • image-0ye5s1f 5. Całość można doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Odstawić na kilka chwil, by wszystkie składniki przeszły smakiem.

    Danie gotowe! Smacznego :)

Porady

W sklepach dostępne są specjalne makarony do wykonania dania. Ja akurat nie miałam makaronu do łazanek, dlatego dodałam makaron typu grube wstążki. Podczas mieszania potrawy makaron świetnie dopasowuje się do poszatkowanej kapusty i wspólnie uzupełniają się smakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować