Ciasto na łazanki robi się prosto i szybko. Są o wiele smaczniejsze, niż te gotowe, kupione w sklepie. Warto poświęcić chwilkę czasu i cieszyć się swoim wyrobem.
25 min
Składniki:
Na 2 porcje:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko duże lub 2 małe
1/3 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka soli
szczypta kurkumy
1.Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę lub blat. Usypujemy kopczyk, na środku robimy wgłębienie i dodajemy jajko, olej, sól i kurkumę. Składniki siekamy aż do połączenia. Jeśli mąka nie chce się całkowicie wchłonąć, można dodać ok 5 łyżek przegotowanej, ciepłej wody. Następnie ciasto wyrabiamy dłońmi, aż utworzymy gładką kulę. Trzeba użyć więcej siły, ale im ciasto twardsze, tym lepsze łazanki.
Wałkujemy podsypując mąką i przewracając co jakiś czas na drugą stronę. Rozwałkowane na ok 2-3 mm ciasto kroimy w paseczki o szerokości ok 1.5-2 cm, a następnie w kostkę.
Gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzamy, kropimy oliwą i mieszamy.
Łazanki podajemy z mięsem, kapustą lub grzybami.
Komentarze