Łazanki

4.47 (199 ocen)

  • 25 min

Ciasto na łazanki robi się prosto i szybko. Są o wiele smaczniejsze, niż te gotowe, kupione w sklepie. Warto poświęcić chwilkę czasu i cieszyć się swoim wyrobem.

  • 25 min

Składniki:

  • Na 2 porcje:

    2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko duże lub 2 małe
    1/3 szklanki oleju
    1 płaska łyżeczka soli
    szczypta kurkumy
Wystaw ocenę:

4.47 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Łazanki Ciasto

Łazanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na łazanki 1. Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę lub blat. Usypujemy kopczyk, na środku robimy wgłębienie i dodajemy jajko, olej, sól i kurkumę. Składniki siekamy aż do połączenia. Jeśli mąka nie chce się całkowicie wchłonąć, można dodać ok 5 łyżek przegotowanej, ciepłej wody. Następnie ciasto wyrabiamy dłońmi, aż utworzymy gładką kulę. Trzeba użyć więcej siły, ale im ciasto twardsze, tym lepsze łazanki.
    Wałkujemy podsypując mąką i przewracając co jakiś czas na drugą stronę. Rozwałkowane na ok 2-3 mm ciasto kroimy w paseczki o szerokości ok 1.5-2 cm, a następnie w kostkę.
    Gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzamy, kropimy oliwą i mieszamy.
    Łazanki podajemy z mięsem, kapustą lub grzybami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować