Lazania po meksyksńsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mój pomysł na zapiekankę makaronową

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 1 op. makaronu do lazanii
    0,5 kg mięsa mielonego z szynki
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 mały słoik papryki konserwowej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju rzepakowego
    sól
    chili w proszku
    1 słoiczek przecieru pomidorowego
    1 słoik sosu meksykańskiego
    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki
    ok 200 ml mleka
    pietruszka suszona

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lazania po meksyksńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę pokrojoną w piórka,dodać mięso,1 przeciśnięty ząbek czosnku,wszystko razem przesmażyć na oleju rzepakowym,dodać przecier,odsączone warzywa z puszki,pokrojoną w paseczki paprykę konserwową,wlać sos meksykański i wszystko przez chwilę poddusić,przyprawić do smaku solą i chili.Wlewać do naczynia żaroodpornego cienkie warstwy powstałego sosu z mięsem i warzywami przekładając je suchymi plastrami makaronu.Na łyżce masła przesmażyć posiekany ząbek czosnku,dodając mąkę i mleko zrobić beszamel,doprawić do smaku,dodać suszoną pietruszkę i wylać na wierzch lazanii.Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku ok godziny.Polecam!!!

Porady

:Przed włożeniem do piekarnika dobrze jest odczekać co najmniej pół godziny aby płaty makaronu trochę zmiękły pod wpływem sosu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować