Łatwe rogaliki krucho-drożdzowe z marmoladą

4.48 (145 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Łatwe i smaczne rogaliki na różne okazje i bez okazji :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szkl. mąki krupczatki lub pszennej
    1 kostka (250 g) zimnej margaryny
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/4 łyżeczki soli
    2 jajka
    0.5 szkl. gęstej śmietany (18 %)
    marmolada (najlepiej twarda)
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Łatwe rogaliki krucho-drożdzowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem, zalewamy śmietaną, mieszamy i odstawiamy na kilka minut aby zrobiły się płynne.
    2. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimną, pokrojoną w kostkę margarynę i rozcieramy palcami, następnie dodajemy sól, 1 jajko i śmietanę z drożdżami. Zagniatamy miękkie ciasto. Nie trzeba go długo wyrabiać, wystarczy, żeby składniki się dobrze połączyły. Ciasto dzielimy na 6 albo 8 części. Każdą rozwałkujemy . Każdą rozwałkowujemy na koło śr. ok. 25 cm i kroimy na 6-8 trójkątów. Na brzegu kładziemy po łyżeczce nadzienia, zwijać zaginając brzegi i formując kształt rogalików.
    Układamy je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok.10-15 min w temp.180 st.C. do zarumienienia
    Smacznego!

Porady

W przypadku mąki, możesz użyć zwyklej mąki pszennej. Mąka krupczatka sprawia, że będą bardziej kruche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować