Łatwe rogaliki krucho-drożdzowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem, zalewamy śmietaną, mieszamy i odstawiamy na kilka minut aby zrobiły się płynne.
2. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimną, pokrojoną w kostkę margarynę i rozcieramy palcami, następnie dodajemy sól, 1 jajko i śmietanę z drożdżami. Zagniatamy miękkie ciasto. Nie trzeba go długo wyrabiać, wystarczy, żeby składniki się dobrze połączyły. Ciasto dzielimy na 6 albo 8 części. Każdą rozwałkujemy . Każdą rozwałkowujemy na koło śr. ok. 25 cm i kroimy na 6-8 trójkątów. Na brzegu kładziemy po łyżeczce nadzienia, zwijać zaginając brzegi i formując kształt rogalików.
Układamy je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok.10-15 min w temp.180 st.C. do zarumienienia
Smacznego!
Porady
W przypadku mąki, możesz użyć zwyklej mąki pszennej. Mąka krupczatka sprawia, że będą bardziej kruche.
Komentarze