Łatwe ciasto

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Ciasto z kremem i galaretką...

  • 60 min

Składniki:

  • galaretki zielone 2 opakowania
    czekolada 1 tabliczka
    wiórki kokosowe
    poncz 1 szklanka

    Na ciasto

    jajka 6 sztuk
    mąka 1 szklanka
    cukier 3/4 szklanki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    woda 2 łyżki

    Na krem

    budyń śmietankowy 3 opakowani
    mleko 3 szklanki
    cukier 5 łyżek
    masło 30 dag
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Łatwe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wybić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka cukier i wodę. Wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę i piec ok. 30 minut. Wystudzić. Przekroić na połowy. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, odstawić do stężenia. Budynie ugotować w trzech szklankach mleka z cukrem. Wystudzić i zmiksować z masłem. Spodnią część ciasta lekko nasączyć ponczem i wyłożyć ok 2/3 masy budyniowej. Łyżeczką porobić wgłębienia i wlać w nie tężejącą galaretkę. Przykryć drugą połową ciasta, nasączyć. Czekoladę zetrzeć, albo drobno pokroić dodać do pozostałej masy, wyłożyć na wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi.
    Blaszka 38/24 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.26 (218 ocen)

ciasto z dyni

To może cię zainteresować