1.Jajka wybić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka cukier i wodę. Wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę i piec ok. 30 minut. Wystudzić. Przekroić na połowy. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, odstawić do stężenia. Budynie ugotować w trzech szklankach mleka z cukrem. Wystudzić i zmiksować z masłem. Spodnią część ciasta lekko nasączyć ponczem i wyłożyć ok 2/3 masy budyniowej. Łyżeczką porobić wgłębienia i wlać w nie tężejącą galaretkę. Przykryć drugą połową ciasta, nasączyć. Czekoladę zetrzeć, albo drobno pokroić dodać do pozostałej masy, wyłożyć na wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi.
Blaszka 38/24 cm.
Komentarze