Łatwe ciasto z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Na koniec dodac łyżeczkę mąki i jeszcze chwilę miksować. Masę przełożyć do formy i rozsmarować.
Piec 50 - 60 min. w temperaturze 140 stopni. Po upieczeniu zostawić w piekarniku na 30 min. Tak upieczona beza powinna byc miękka w środku i dość łamliwa.
2.Przygotowanie kremu:
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem.
Do pozostałej szklanki mleka dodać budyń i rozmieszać aby nie było grudek.
Następnie dodać żółtka i mąkę i dokładnie wymieszać - najlepiej mikserem.
Uzyskaną masę dodać do gotującego się mleka i gotować przez chwilę aż masa zgęstnieje.
Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.
Utrzeć miękkie masło na gładką masę, następnie stopniowo dodawać zimny budyń nieprzerywając ucierania.
3.Blaszkę wyłożyć biszkoptami, na biszkopty wykladamy krem budyniowy, następnie drobno pokrojone brzoskwinie lub ananasy.
Na wierzchu ukladamy kawałki bezy, tak aby pokryć całość.
Porady
Jeśli chcemy aby beza była dobrze wypieczona należy ją zostawić na noc do wysuszenia.
Komentarze