Lasagne ze szpinakiem i boczniakami

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna, wegetariańska lasagne ze szpinakiem i boczniakami. Danie jest pożywne pomimo tego, że nie ma mięsa. Wspaniałe na rodzinną ucztę.

Składniki:


  • 16 płatków makaronu lasagne
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    2 szklanki mleka
    450g szpinaku mrożonego Hortex
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    300g boczniaków
    300g mozzarelli
    sól
    pieprz biały
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne ze szpinakiem i boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron lasagne ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Gotować krótko do 5min, w dużej ilości wody i po parę sztuk. Wykładać na ściereczkę każdy płatek oddzielnie.
  • 2. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Oczyszczone boczniaki pokroić i smażyć z cebulą. Posolić i odłożyć.
  • 3. Rozpuścić masło na patelni dodając mąkę. Smażyć 1-2 minuty, nie dopuszczając, aby mąką się przyrumieniła. Wlewać powoli mleko mieszając intensywnie do czasu, aż sos będzie jednolity. Dodać rozmrożony szpinak, przecisnąć przez praskę czosnek, sól i pieprz. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty wlać jeszcze mleko.
  • 4. Dno naczynia do zapiekania (23x30) posmarować niewielką ilością sosu, ułożyć cztery płatki lasagne jeden przy drugim. Nałożyć warstwę sosu szpinakowego, boczniaki i posypać startą mozzarellą. Przykryć kolejną warstwą makaronu. Wierzch posmarować sosem i posypać serem.
  • 5. Warstw powinno być cztery. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 40min. Po upieczeniu lasagne chwilę odstawić, bo będzie lepiej się kroiła. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Makaron Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować