Lasagne z mięsem i pieczarkami

4.5 (159 ocen)

„Smaczne i syte danie na obiad”

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego
    ½ kg pieczarek
    ok. 30 dkg sera żółtego
    2 cebule
    Makaron lasagne
    Przyprawa do mięsa mielonego
    olej

    Sos beszamelowy
    3 łyżki masła
    3 łyżki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone podsmażyć na odrobinie oleju. Pieczarki pokroić i poddusić na patelni. Cebulę pokroić drobno i usmażyć na złoto. Połączyć mięso, pieczarki, cebulę, dodać przyprawę do mięsa mielonego.
  • 2. Przygotowanie beszamelu: masło wrzucić do rondelka i na średnim ogniu podgrzewać, gdy zacznie się pienić można zacząć dodawać mąkę. Mieszać, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i stopniowo dodawać mleko, energicznie mieszając. (Jeżeli zrobią się grudki to trzeba zmiksować) Następnie znów sos postawić na ogniu, ciągle mieszając, zagotować i mieszać aż uzyska się konsystencję gęstej śmietany. Dodać przyprawy.
  • 3. Płaty makaronu wrzucić na około 3-4 min do wrzącej wody i podgotować, następnie, odcedzić i oddzielić każdy płat.
  • 4. Naczynie żaroodporne delikatnie posmarować beszamelem, ułożyć płaty makaronu, znów beszamel, na to farsz mięsny i starty ser żółty. Następnie znów beszamel, makaron, farsz. Zakończyć makaronem zalanym beszamelem i posypanym serem żółtym.
    Zapiekać około 30-40 min w temp. około 180C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować