Lasagne z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone podsmażyć na odrobinie oleju. Pieczarki pokroić i poddusić na patelni. Cebulę pokroić drobno i usmażyć na złoto. Połączyć mięso, pieczarki, cebulę, dodać przyprawę do mięsa mielonego.
2.Przygotowanie beszamelu: masło wrzucić do rondelka i na średnim ogniu podgrzewać, gdy zacznie się pienić można zacząć dodawać mąkę. Mieszać, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i stopniowo dodawać mleko, energicznie mieszając. (Jeżeli zrobią się grudki to trzeba zmiksować) Następnie znów sos postawić na ogniu, ciągle mieszając, zagotować i mieszać aż uzyska się konsystencję gęstej śmietany. Dodać przyprawy.
3.Płaty makaronu wrzucić na około 3-4 min do wrzącej wody i podgotować, następnie, odcedzić i oddzielić każdy płat.
4.Naczynie żaroodporne delikatnie posmarować beszamelem, ułożyć płaty makaronu, znów beszamel, na to farsz mięsny i starty ser żółty. Następnie znów beszamel, makaron, farsz. Zakończyć makaronem zalanym beszamelem i posypanym serem żółtym.
Zapiekać około 30-40 min w temp. około 180C.
Komentarze