Lasagne z łososiem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę opłucz, osusz i pokrój w gruba kostkę. Posól i skrop połową soku z cytryny. Kapustę podziel na liście i obgotuj je w osolonym wrzątku przez ok. 2 minuty.
W rondelku rozgrzej masło, wsyp mąkę i podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając. Stopniowo dolewaj bulion i mleko, wsyp skórkę z cytryny. Nie przerywając mieszania, gotuj jeszcze 5 minut na maleńkim ogniu. Na koniec dodaj resztę soku z cytryny, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Do natłuszczonej formy wlej trochę sosu, ułóż 3 płaty ciasta, połowę kapusty i łososia. Przykryj 3 płatami ciasta i resztą składników, polej sosem. Przykryj pozostałym ciastem. Posyp paseczkami sera,
2.zapiekaj 45 minut w temp. 200 st. Udekoruj
Porady
lepiej podzielic sos na 3 czesci i tą ostatnia dac na ciasto i na to mozarelle- bo za bardzo sie spiekla:(
mozarelle mozna dodac na 15 min przed koncem
Komentarze