Lasagne z grzybami leśnymi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna zapiekanka makaronowa z grzybami leśnymi, żółtym serem i beszamelem.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • płaty makaronowe:
    ok. 1/2 kg mąki krupczatki
    ok. 6 jajek
    szczypta soli
    sos grzybowy:
    3 kg mieszanych grzybów leśnych
    łyżka masła
    2-3 ząbki czosnku
    cebula
    papryczka chili
    lubczyk
    nać selera
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy
    łyżka soku z cytryny
    beszamel:
    1/2 litra mleka
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    sól
    gałka muszkatołowa

    40 dag żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Lasagne z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. płaty do lasagne:
    Z krupczatki, jajek i soli zagniatamy twarde ciasto. Przykrywamy je miską.
    sos grzybowy:
    Na maśle podsmażamy cebulę, czosnek i chili, dodajemy pokrojone grzyby i dusimy około 40 minut, aż grzyby odparują i powstanie bardzo gęsty sos grzybowy. Grzyby doprawiamy do smaku przyprawami, sokiem z cytryny i posiekanymi ziołami.
    beszamel:
    Z mąki i masła robimy jasną zasmażkę. Zdejmujemy z ognia i wlewamy zimne mleko, mieszamy. Ponownie stawiamy na ogień i ciągle mieszamy do zgęstnienia sosu. Beszamel doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i solą.

    Ciasto dzielimy na około 8 części i wałkujemy na cienkie płaty.

    Do wysmarowanej masłem formy wykładamy warstwę płatów makaronowych, sos grzybowy, ser, beszamel, płaty makaronowe i tak do wykończenia składników. Górną warstwą powinien być makaron. Ozdabiamy plasterkami grzybków, posypujemy wiórkami masła. Pieczemy w 180 stopniach C przez 50-60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować