Lasagne z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.płaty do lasagne:
Z krupczatki, jajek i soli zagniatamy twarde ciasto. Przykrywamy je miską.
sos grzybowy:
Na maśle podsmażamy cebulę, czosnek i chili, dodajemy pokrojone grzyby i dusimy około 40 minut, aż grzyby odparują i powstanie bardzo gęsty sos grzybowy. Grzyby doprawiamy do smaku przyprawami, sokiem z cytryny i posiekanymi ziołami.
beszamel:
Z mąki i masła robimy jasną zasmażkę. Zdejmujemy z ognia i wlewamy zimne mleko, mieszamy. Ponownie stawiamy na ogień i ciągle mieszamy do zgęstnienia sosu. Beszamel doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i solą.
Ciasto dzielimy na około 8 części i wałkujemy na cienkie płaty.
Do wysmarowanej masłem formy wykładamy warstwę płatów makaronowych, sos grzybowy, ser, beszamel, płaty makaronowe i tak do wykończenia składników. Górną warstwą powinien być makaron. Ozdabiamy plasterkami grzybków, posypujemy wiórkami masła. Pieczemy w 180 stopniach C przez 50-60 minut.
Komentarze