Lasagne z domowy ciastem z warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Dawno nie było u nas lasagne. Przypomniałam sobie o niej, ale zamiast kupować gotowe płaty zrobiłam orkiszowe ciasto makaronowe. Praca nad nim poszła bardzo szybko, a my tak dobrej lasagne jeszcze nie jedliśmy. Płaty ciasta przełożyłam warzywnym sosem z cukinią i zapiekłam z parmezanem.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1/i 1/2 szklanki mąki orkiszowej + do podsypywania
    1 jajo
    1/2 łyżeczki soli
    1/3 szklanki letniej wody ( tyle ile zabierze mąka)
    SOS:

    marchewka
    cebula
    2 ząbki czosnku
    łodyga selera naciowego
    papryka chili
    1 łyżeczki bazylii i oregano
    cukinia
    sól do smaku
    puszka pomidorów krojonych
    1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1-2 łyżki oliwy z oliwek

    parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne z domowy ciastem z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysyp mąkę i zrób kopczyk a w nim wgłębienie. Wbij jajo i wlej wodę. Zagnieć ciasto. Odstaw na 20-30 minut pod przykryciem aby nie wyschło na wierzchu.
    Rozwałkuj na cienki placek podsyp mąką. Odłóż do przeschnięcia. W międzyczasie zrób sos.

    Cebulę i seler pociąć w kostkę, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Cukinię w półksiężyce a czosnek w plasterki. Rozgrzać oliwę, dodać pocięte warzywa i dusić kilka minut. Wlać pomidory, posolić i dodać pokrojoną drobno papryczkę chili. Na koniec dodać zioła i koncentrat pomidorowy. Gotować kilka minut.

    Parmezan zetrzeć na tarce na małych oczkach.

    W dużym rondlu zagotować wodę i posolić. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać (4- 5 sztuk) prostokąty lub kwadraty ( w zależności od naczynia do zapiekania) nieco mniejsze niż dno naczynia ( podczas gotowania makaron „rośnie"). Gotować ok. 30 sekund.

    Na dno naczynia wylać trochę oliwy i rozsmarować. Położyć pierwszy płat ciasta i nałożyć kilka łyżek warzywnego farszu. Każdą warstwę przesypać parmezanem. Postępować tak z każdym płatem ciasta. Zapiekać w piekarniku nagrzanym na 200 stopni C 10-15 minut aż ser się przyrumieni.
    Wierzch posypać świeżymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować