Lasagne z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojona w kosteczkę cebulę i zarumieniamy. Następnie dodajemy mięso gdy zrobi się lekko brązowe dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, pomidory, przyprawy i wszystko dusimy.
2.W tym samym czasie w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż konsystencja będzie jednolita. Wlewamy mleko, w dalszym ciągu mieszając aż sos zgęstnieje ( jeżeli będzie za gesty, należy dolać więcej mleka). Doprawiamy.
3.Na dnie formy wlewamy niewielka ilość sosu beszamelowego i układamy płaty. Zalewamy sosem bolognese i układamy plastry cukinii. Następną warstwę przykrywamy sosem beszamelowym oraz plastrami cukinii i tak na zmianę. Ostatnia część naszej lasagni zalewamy pozostałością sosu beszamelowego, plastrami cukinii i startym żółtym serem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na około 20-30 minut.
Komentarze