Lasagne z cukinią

0 (0 ocen)

  • 60 min

Każdy zna standardowy przepis na lasagne, a gdyby tak to urozmaicić...

  • 60 min

Składniki:

  • - Barilla Lasagne
    - 300 g mięsa mielonego
    - 1 duża cebula
    - krojone pomidory z puszki
    - 1 mała marchewka
    - olej
    - sól
    - pieprz

    - 1 duża cukinia
    - starty żółty ser

    Sos beszamelowy:
    - 3 łyżki masła
    - 3 łyżki mąki
    - 1,5 szklanki mleka
    -gałka muszkatołowa
    - sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojona w kosteczkę cebulę i zarumieniamy. Następnie dodajemy mięso gdy zrobi się lekko brązowe dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, pomidory, przyprawy i wszystko dusimy.
  • 2. W tym samym czasie w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż konsystencja będzie jednolita. Wlewamy mleko, w dalszym ciągu mieszając aż sos zgęstnieje ( jeżeli będzie za gesty, należy dolać więcej mleka). Doprawiamy.
  • 3. Na dnie formy wlewamy niewielka ilość sosu beszamelowego i układamy płaty. Zalewamy sosem bolognese i układamy plastry cukinii. Następną warstwę przykrywamy sosem beszamelowym oraz plastrami cukinii i tak na zmianę. Ostatnia część naszej lasagni zalewamy pozostałością sosu beszamelowego, plastrami cukinii i startym żółtym serem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na około 20-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować