Lasagne (lazania) z cukinią

4.5 (159 ocen)

  • 50 min

Ta wersja lasagne jest jeszcze pyszniejsza niż klasyczna. Cukinia zamiast makaronu smakuje wyśmienicie, danie rozpływa się w ustach. Idealny przepis na nudę w kuchni.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 duża cukinia
    500g mięsa mielonego
    Sos do lazaniil: 2 pomidory, łyżkakoncentratu pomidorowego, 150ml śmietany, przyprawa do lazanii
    Cebula
    Beszamel: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, szklanka mleka, sól, pieprz,gałka muszkatołowa
    Ser żółty
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne (lazania) z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ij8mce 1. Cebulę kroimy i smażymy na patelni. Dokładamy mięso. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat, śmietanę. Mieszamy, zagotowujemy i czekamy aż zgęstnieje.
  • image-0bq1pex 2. Cukinie ścieramy na tarcę na duże płaty. Posypujemy solą. Gdy oddadzą wodę smażymy po 30 sek. z każdej strony.
  • 3. Robimy beszamel: W garnku na wolnym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy aby nie powstały grudki. Dodajemy powoli mleko. Gdy się zgęstnieje przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
  • image-1ko9d7p 4. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami. Cukinia, sos beszamelowy,mięso. Robimy 3 warstwy, kończymy na sosie beszamelowym. Wierzch posypujemy serem. Pieczemy 30 min w temp. 180 stopni (termoobieg). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować