Lasagne

0 (0 ocen)

  • 50 min

wersja light - bez beszamelu :) smaczna i prosta :)

  • 50 min

Składniki:

  • porcja na keksówkę o wymiarach 11cm x 30cm - idealna na obiad dla 2 osób

    6 płatów makaronu lasagne
    400 g mięsa z łopatki (ja kupuje zawsze w kawałku, potem wrzucam do blendera i "mielę")
    2 średnie cebule
    2 puszki pomidorów krojonych
    1 mały przecier pomidorowy
    sól/ pieprz/ pieprz ziołowy/ papryczka chilli/ suszona bazylia
    3 ząbki czosnku
    ser mozarella ( u nas light)

Lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. sos: cebulę kroimy w kosteczkę, na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, sól, pieprz i smażymy ją na szklisto. Dodajemy mielone mięso i smażymy. Gdy mięsko będzie gotowe dodajemy pomidory z puszki i przecier pomidorowy - gotujemy sos do czasu rozgotowania pomidorów (sos powinien również zgęstnieć). Przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, chilli i bazylią.
  • 2. Keksówkę smarujemy masłem, na spodzie układamy 2 płaty makaronu, przykrywamy je porcją sosu, posypujemy odrobiną sera, na ser wykładamy kolejne 2 płaty makaronu, które przykrywamy sosem i posypujemy serem, na ser układamy ostatnie już 2 płaty makaronu, przykrywamy je sosem, posypujemy serem.
  • 3. Gotową lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut.

Porady

Przed układaniem lasagne w blaszce, dobrze jest ją wczesniej posmarować masłem :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy