wersja light - bez beszamelu :) smaczna i prosta :)
50 min
Składniki:
porcja na keksówkę o wymiarach 11cm x 30cm - idealna na obiad dla 2 osób
6 płatów makaronu lasagne
400 g mięsa z łopatki (ja kupuje zawsze w kawałku, potem wrzucam do blendera i "mielę")
2 średnie cebule
2 puszki pomidorów krojonych
1 mały przecier pomidorowy
sól/ pieprz/ pieprz ziołowy/ papryczka chilli/ suszona bazylia
3 ząbki czosnku
ser mozarella ( u nas light)
1.sos: cebulę kroimy w kosteczkę, na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, sól, pieprz i smażymy ją na szklisto. Dodajemy mielone mięso i smażymy. Gdy mięsko będzie gotowe dodajemy pomidory z puszki i przecier pomidorowy - gotujemy sos do czasu rozgotowania pomidorów (sos powinien również zgęstnieć). Przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, chilli i bazylią.
2.Keksówkę smarujemy masłem, na spodzie układamy 2 płaty makaronu, przykrywamy je porcją sosu, posypujemy odrobiną sera, na ser wykładamy kolejne 2 płaty makaronu, które przykrywamy sosem i posypujemy serem, na ser układamy ostatnie już 2 płaty makaronu, przykrywamy je sosem, posypujemy serem.
3.Gotową lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut.
Porady
Przed układaniem lasagne w blaszce, dobrze jest ją wczesniej posmarować masłem :)
Komentarze