Łagodny kurczak kokosowo-imbirowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wspaniałe aromatyczne danie, nieco egzotyki na stole.

  • 50 min

Składniki:


  • Składniki:
    Podwójna pierś z kurczaka ( około 70 dg)
    Duża cebula
    2 małe papryki
    3 średnie pomidory
    2 duże ząbki czosnku
    5 cm imbiru
    2 łyżki wiórek kokosowych
    1/2 szklanki mleka kokosowego
    Po niecałej łyżeczce:
    cynamonu, kardamonu, kminu rzymskiego, nasion kolendry,kurkumy,słodkiej paprki
    Duża szczypta chilli
    Łyżka pasty tamaryndowej
    Sól
    Świeżo mielony pieprz
    Olej kokosowy

    Do podania-ryż basmati, kolendra

Łagodny kurczak kokosowo-imbirowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynam od wymieszania wszystkich przypraw razem w małej miseczce.
    Rozgrzewam olej kokosowy. Siekam cebulę w średnią kostkę, drobno siekam też czosnek i podsmażam na oleju. Kurczaka myję, suszę, kroję w kostkę i dodaję do zezłoconej cebulki, posypuję przyprawami, podsmażam całość około 10 minut.
    Kiedy mięso się podsmaża kroję paprykę w paski, a pomidory w kostkę, dodaję do mięsa, które powinno być lekko złociste. Dosypuję wiórki kokosowe, dolewam też mleko kokosowe, dodaję pieprz i nieco soli. Duszę całość 15-20 minut.
    Po tym czasie przekładam danie na talerze, podaję z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy