1.BISZKOPT:
Oddzielamy żółtka od białek, miksujemy 6 białek z 3/4 szklanką cukru na sztywno, dodajemy żółtka, obydwie mąki mieszamy ze sobą plus dwie łyżeczki proszku do pieczenia i cukier waniliowy dodajemy do ubitych na sztywno piane z białek z żółtkami.
Miksujemy wszystko mikserem i wylewamy na blachę prostokątną o wymiarach 25x30 cm. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170-180 st.C.
2.KREM:
Dwie bułki zalać dwoma szklankami mleka i odstawić aby napęczniały. Następnie zagotować 1 szklankę mleka z 1/2 szklanką cukru i jednym cukrem waniliowym. Do tej całości zagotowanej dodajemy te dwie rozmoczone bułki i 10 dkg wiórków kokosowych. To wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Całość ostudzić, utrzeć kostkę masła i dodać ją do tej wystudzonej masy. Biszkopt przekroić na pół. Na Biszkopt nałożyć większą część masy, przykryć drugą częścią biszkoptu, a na to pozostałą masę.
3.POSYPKA NA CIASTO:
Na patelni rozpuścić 4 łyżki masła oraz 2 łyżki mleka, dodać 10 dkg wiórków kokosowych i około 1/2 szklanki cukru. Kokos przyrumienić na złoty kolor. Gdy wystygnie, nałożyć na wierzch kremu.
Komentarze