Łabędzi puch

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo dobre ciasto z ciekawą masą z bułek i mleka. Dla wielbicieli wiórków kokosowych, ale nie tylko.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    6 jajek
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    3 szklanki mleka
    2 pszenne bułki
    100 gramów wiórków kokosowych
    250 gramów masła
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    Posypka:
    50 gramów wiórków kokosowych
    1 łyżka cukru

    Dodatkowo:
    Słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Łabędzi puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Oddzielamy żółtka od białek. Białka miksujemy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka i olej, miksujemy do połączenia. Wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, całość mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do blachy o wymiarach 26x36, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach (góra-dół). Po ostudzeniu ciasto przekrajamy na 2 części.

    Masa:
    Bułki wkładamy do miski, zalewamy 2 szklankami mleka i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy wiórki kokosowe. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami, dodajemy rozdrobnione bułki z mlekiem i wiórkami. Gotujemy do zgęstnienia i odstawiamy do wystudzenia. Ostudzoną masę miksujemy z masłem.

    Posypka:
    Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe z cukrem, do uzyskania złotego koloru. Cały czas mieszamy.

    Jeden płat ciasta smarujemy dżemem, wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim płatem, smarujemy dżemem, wykładamy resztę masy i posypujemy uprażonymi wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować