Pyszna chrupiąca i aromatyczna przekąska do zimnego piwa...w moim przypadku bezalkoholowego.
15 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
mąka pszenna 43 g
mąka ryżowa ( lub zmielone płatki ryżowe ) 43 g
cukier puder 38 g
proszek do pieczenia 1/3 płaskiej łyżeczki
zimne piwo od 100-170 ml
kardamon spora szczypta
szczypta soli
kwiaty czarnego bzu kilkanaście sztuk
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Kwiaty czarnego bzu w piwnej tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników trzepaczką ubijamy średniej gęstości ciasto, w miarę potrzeby dolewamy piwo.
W cieście zanurzamy baldachimy kwiatów i obracając je w dłoniach
pozbywamy się nadmiaru ciasta, żeby poszczególne kwiatki się nie sklejały.
Wkładamy kwiaty do głębokiego gorącego oleju i smażymy na złoty kolor, następnie osączamy na papierowych ręcznikach. Posypujemy cukrem pudrem.
Jemy trzymając za łodyżkę i odgryzamy tylko ciasto z kwiatami i cienkimi łodyżkami.
Te grubsze zielone gałązki mogą być toksyczne.
Komentarze