Kwiaty czarnego bzu w piwnej tempurze

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna chrupiąca i aromatyczna przekąska do zimnego piwa...w moim przypadku bezalkoholowego.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna 43 g
    mąka ryżowa ( lub zmielone płatki ryżowe ) 43 g
    cukier puder 38 g
    proszek do pieczenia 1/3 płaskiej łyżeczki
    zimne piwo od 100-170 ml
    kardamon spora szczypta
    szczypta soli
    kwiaty czarnego bzu kilkanaście sztuk
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piwa Przekąski

Kwiaty czarnego bzu w piwnej tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników trzepaczką ubijamy średniej gęstości ciasto, w miarę potrzeby dolewamy piwo.
    W cieście zanurzamy baldachimy kwiatów i obracając je w dłoniach
    pozbywamy się nadmiaru ciasta, żeby poszczególne kwiatki się nie sklejały.
    Wkładamy kwiaty do głębokiego gorącego oleju i smażymy na złoty kolor, następnie osączamy na papierowych ręcznikach. Posypujemy cukrem pudrem.
    Jemy trzymając za łodyżkę i odgryzamy tylko ciasto z kwiatami i cienkimi łodyżkami.
    Te grubsze zielone gałązki mogą być toksyczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kardamon Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować