Kwaśnica na gęsinie

4.5 (169 ocen)

Ugotowałam kwaśnicę na rosole z gęsi, według własnego pomysłu i bardzo przypominającą tę góralską. Była kwaśna, aromatyczna i wyjątkowo smaczna.

Składniki:

  • Składniki kwaśnicy:
    4 ziemniaki
    2 marchewki
    4 szkl. kapusty kiszonej (pokrojonej, dobrze ukiszonej)
    8 szkl. rosołu z gęsi
    woda w ilości takiej, aby zakryć warzywa
    3 liście
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    5 ziaren pieprzu czarnego
    sól do smaku
    1/2 łyżeczki cukru
    ugotowane mięso z gęsi

    Składniki rosołu z gęsi:

    2 korpusy z gęsi (kupiłam korpusy ze sporą ilością mięsa i skórą)
    3 marchewki
    2 pietruszki
    1/3 bulwy selera
    1/2 pora
    1 cebula
    3 litry wody
    4 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    5 ziaren czarnego pieprzu
    2,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Kwaśnica

Kwaśnica na gęsinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kwaśnica z gęsiny 1. Przygotowanie rosołu z gęsi:
    Korpusy z gęsi umyć, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, powoli zagotować.
    Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni.
    Zmniejszyć ogień i dodać obrane marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę (w łupinach, przekrojoną do połowy), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Dodać 1 łyżeczkę soli.
    Gotować rosół przez 1,5 godziny na wolnym ogniu, nie powinien się gotować tylko lekko ,,mrugać".
    Garnek nakryć pokrywką, pozostawić do wystygnięcia.
    Z zimnego rosołu wyjąć warzywa, korpusy, ewentualnie usunąć nadmiar tłuszczu.

    Przygotowanie kwaśnicy:
    Obrane i pokrojone ziemniaki oraz marchewki przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby zakryć warzywa.
    Dodać liście laurowe, gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
    Następnie dodać rosół z gęsi, kapustę kiszoną i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż kapusta będzie miękka.
    Pod koniec gotowania dodać pokrojone mięso z gęsi (obrane z porcji rosołowych).
    Przyprawić kwaśnicę majerankiem, pieprzem ziołowym, cukrem oraz solą tak, aby dobrze smakowało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować