Kwaśnica na gęsinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie rosołu z gęsi:
Korpusy z gęsi umyć, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, powoli zagotować.
Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni.
Zmniejszyć ogień i dodać obrane marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę (w łupinach, przekrojoną do połowy), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Dodać 1 łyżeczkę soli.
Gotować rosół przez 1,5 godziny na wolnym ogniu, nie powinien się gotować tylko lekko ,,mrugać".
Garnek nakryć pokrywką, pozostawić do wystygnięcia.
Z zimnego rosołu wyjąć warzywa, korpusy, ewentualnie usunąć nadmiar tłuszczu.
Przygotowanie kwaśnicy:
Obrane i pokrojone ziemniaki oraz marchewki przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby zakryć warzywa.
Dodać liście laurowe, gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
Następnie dodać rosół z gęsi, kapustę kiszoną i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż kapusta będzie miękka.
Pod koniec gotowania dodać pokrojone mięso z gęsi (obrane z porcji rosołowych).
Przyprawić kwaśnicę majerankiem, pieprzem ziołowym, cukrem oraz solą tak, aby dobrze smakowało.
Komentarze