Kurze udka w miodzie i musztardzie

4.93 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz. 40 min

Klasyczny, ekspresowy pewniak na każdą okazję. Nie znam osoby, która powiedziałaby, ze nie lubi kurzych udek zamarynowanych w miodzie i musztardzie. Jeśli Wy znacie – przyrządźcie jej to danie w takiej formie, a na pewno zmieni zdanie:

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 10 kurzych udek,
    - 2 duże marchewki,
    - 100g groszku,
    - 5 dużych łyżek miodu,
    - 3 duże łyżki musztardy,
    - oliwa,
    - 4 ząbki czosnku,
    - przyprawy mielone: papryka, kurkuma, ziołowy pieprz, oregano, pietruszka, sól.
Wystaw ocenę:

4.93 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurze udka w miodzie i musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od oczyszczenia mięsa pod gorącą wodą. Mieszamy wszystkie przyprawy z posiekanym czosnkiem, musztardą, miodem i paroma łyżkami oliwy, w tak sporzadzonej marynacie trzymamy mieso przez trzy godziny. Pokrojone w plasterki marchewki układamy na wysmarowanej masłem formie do pieczenia. Na marchewce układamy wymieszane w marynacie udka. Udka pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni. Po 20 minutach posypujemy je groszkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Marynata Warzywa Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować