Kurkumowe drożdżowe bułeczki z kiełbaską i papryką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Super bułeczki idealne na domowe przyjęcie. Polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4,5 szklanki mąki pszennej,
    2 łyżki cukru,
    20 g drożdży,
    2 jajka,
    1 szklanka mleka,
    pół szklanki herbaty imbirowo-kurkumowej,
    pół łyżeczki kurkumy,
    8 łyżek oleju,
    Szczypta soli.
    Farsz;
    150 g kiełbasy swojskiej,
    1 cebula,
    1 czerwona papryka,
    szczypta chilli,
    szczypta kurkumy,
    pół łyżeczki słodkiej papryki,
    łyżeczka ziół prowansalskich,
    sól i pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Przystawki

Kurkumowe drożdżowe bułeczki z kiełbaską i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 5-10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiam na 105-20 minut w ciepłe miejsce.

    Farsz:

    Cebulę obieramy i kroimy wraz z papryką i kiełbaską w drobną kostkę. Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy warzywa i kiełbaskę i smażymy ma małym ogniu aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy i chwilkę jeszcze duzimy. Przygotowany farsz studzimy.

    Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy. Wykładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi formując kulkę. Bułeczkę oprószamy lekko słodką papryką.

    Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

    Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.

    Smacznego ;)

Porady

Możemy użyć kolorowych papryk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Kurkuma Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować