Kurkumowe drożdżowe bułeczki z kiełbaską i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 5-10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiam na 105-20 minut w ciepłe miejsce.
Farsz:
Cebulę obieramy i kroimy wraz z papryką i kiełbaską w drobną kostkę. Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy warzywa i kiełbaskę i smażymy ma małym ogniu aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy i chwilkę jeszcze duzimy. Przygotowany farsz studzimy.
Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy. Wykładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi formując kulkę. Bułeczkę oprószamy lekko słodką papryką.
Komentarze