Pyszne, aromatyczne i niezwykle sycące danie, które zadowoli nie tylko amatorów kurek.
3 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- 1 kg mielonego z indyka,
- 1/2 kg kurek,
- 4 posiekane cebule,
- ok 350 ml smietany kremowki,
- 4 łyżki maki,
- 2 szkl wody lub bulionu,
- sól i pieprz,
- koniecznie masło klarowane, zwykłe się spali
Kurki w sosie śmietanowym z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na maśle zarumieniamy delikatnie cebule i oczyszczone kurki.
Następnie dodajemy mięso mielone i całość podlewamy bulionem lub wodą. Danie dusimy przez 3 godziny na wolnym ogniu. Doprawiamy dopiero na samym końcu!
Co godzinę warto sprawdzić mięso, pomieszać je i jeśli woda zbyt mocno wyparuje, to ją uzupełnić.
Po 3 godzinach duszenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką:
do śmietany wsypujemy mąke, odrobinę soli i całość mieszamy, do uzyskania jednolitej masy.
Następnie do śmietanowej masy dodajemy gorący sos i ponownie całość mieszamy.
Tak przygotowaną zaprawkę wlewamy do grzybów z mięsem, mieszamy i zagotowujemy.
Na koniec doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
Tak przygotowany sos można podać z ziemniakami lub z chlebem.
Komentarze