Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to jedno z moich ulubionych dań. Warto przekonać się do szpinaku, ponieważ ma właściwości zdrowotne – m.in. wspomaga zwiększanie masy mięśniowej, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie i zmniejsza ryzyko chorób, przede wszystkim nowotworowych.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto francuskie,
    1 podwójna pierś z kurczaka,
    1/2 opakowania szpinaku mrożonego,
    2 ząbki czosnku,
    łyżeczka masła,
    sól, pieprz,
    papryka ostra,słodka w proszku,
    4 łyżki oleju,
    gałka muszkatołowa,
    1 gałka sera mozzarella,
    1 jajko rozmącone (do posmarowania ciasta).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka oczyścić, jeśli są bardzo grube, lekko rozbić tłuczkiem. Do miski wlać olej posolić, popieprzyć, dodać papryki w proszku. Przygotować szpinak. Zamrożony wrzucić do garnuszka i podgrzewać, do całkowitego odparowania wody. Dodać masło, wcisnąć dwa ząbki czosnku, posolić, dodać pieprz i gałkę muszkatołową. Wystudzić.
    Mięso ułożyć na środku ciasta. Na jednym płacie powinny zmieścić się dwa kawałki mięsa. Ciasto, które pozostało po bokach, ponacinać w paseczki.
    Na pierś wyłożyć szpinak, na niego położyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Teraz na przemian przekładać paski ciasta. Całość powinna przypominać chałkę.
    Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.
    Piec w temp. 180 st. ok 40 minut.

Porady

Bardzo łatwy przepis. Polecam wszystkim

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.55 (273 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim

To może cię zainteresować