Kurczak z soczewicą i warzywami

4.51 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Potrawka z piersi kurczaka z dodatkiem warzyw i zielonej soczewicy.

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    3 małe cukinie
    3 łodygi selera naciowego
    1 szklanka zielonej soczewicy
    1 puszka pomidorów
    1 puszka ciecierzycy
    150 ml bulionu drobiowego
    ½ łyżeczki płatków chilli
    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki lubczyku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    natka pietruszki
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z soczewicą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak z soczewicą i warzywami 1. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy pokrojone w kotkę piersi kurczaka, smażymy do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni. Na tę samą patelnię wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy kilka minut, następnie dodajemy pokrojonego w paski selera naciowego, pokrojoną w grube plastry cukinię. Zalewamy bulionem drobiowym, pokrojonymi pomidorami z puszki i wsypujemy soczewicę. Przykrywamy pokrywką i na małym gazie dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka, odcedzoną ciecierzycę, przyprawy i sól do smaku. Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Posypujemy natką pietruszki. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (189 ocen)

Kurczak z soczewicą

To może cię zainteresować