Kurczak z salsą pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Aromatyczny, panierowany kurczak z soczystą pomarańczą

  • 30 min

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
    1 garść bułki tartej
    ok 60 g drobno startego parmezanu
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 jajo
    olej do smażenia
    1 duża pomarańcza
    1 cebula dymka
    sól
    pieprz

Kurczak z salsą pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę myjemy, ocieramy delikatnie skórkę i odkładamy ją na bok. Następnie obieramy ją i oczyszczamy z białych włókien. Sok i obrane, rozdrobnione cząstki wkładamy do miseczki. Umytą i osuszoną dymkę drobno siekamy i dodajemy do pomarańczy - doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z parmezanem i oregano. W drugim talerzu roztrzepujemy jajko. Filety kolejno maczamy w jajku a następnie obtaczamy w panierce - smażymy na rozgrzanym oleju po minuty z każdej strony aż będą złociste.
  • 3. Przed podaniem odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy polane salsą i posypane skórką pomarańczową.

Komentarze

Podobne przepisy