kurczak z mango

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jest smaczna, prosta, szybka i lekka dzięki niej czujemy się syci, a zarazem mamy uczucie lekkości. Kto jest na diecie i potrzebuje przepisu żeby nie głodować gorąco polecam, a nie pożałuje :-)

  • 40 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczak
    2 szt dojrzałe mango
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki żółtej
    1/2 papryki zielonej
    1 szt średniej cebuli
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek koperku
    ok. 1/4 szkl. wody
    oliwa z oliwek
    3 łyżeczki curry
    odrobina imbiru w proszku
    sól
    pieprz czarny
    dla nie dbających o linię 2 łyżki śmietany 36%

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka kroimy na dość grubą kostkę. Mieszamy z curry, imbirem i oliwą z oliwek.Odstawiamy na chwilę. W między czasie rozgniatamy czosnek, kroimy w piórka cebulę, papryki i mango kroimy w kostkę i koperek siekamy. Rozgrzewamy oliwę, dorzucamy czosnek chwilę smażymy dorzucamy cebulę, solimy, chwilę dusimy często mieszając. Dorzucamy piersi, smażymy bez przykrycia. Kiedy mięso się zetnie dodajemy mango i koper,odrobinę wody, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania, Dusimy pod przykryciem aż mango stanie się miękkie, ale nie rozgotowane. Następnie dorzucamy koper i papryki . Dusimy ok.5 min pod przykryciem następnie ok 5 min. bez przykrycia całość nie może trwać dłużej jak 10 min. żeby papryka nie była za miękka. Dla nie stosujących diety na koniec dodajemy śmietany. Podajemy z ryżem lub jak kto woli tylko z przybraniem!

Porady

Czosnek nie ze smażyć bo zrobi się gorzki, mango puści tyle soku że powstanie naturalny gęsty sosik. Papryki nie dusić za długo żeby skórka nie odchodziła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować