Kurczak z fasolką szparagową

0 (0 ocen)

Delikatny kurczak i fasolka w rozgrzewającym czosnkowo - imbirowym sosie.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    ½ opakowania mrożonej fasolki szparagowej
    4-5 ząbków czosnku
    1 płaska łyżeczka imbiru w proszku
    szczypta ostrej papryki
    przyprawa uniwersalna
    sól, pieprz
    100 ml śmietany kremówki
    2 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    olej do smażenia,
    1 szklanka wody
    Marynata:
    1 łyżka przyprawy do kurczaka
    3 łyżki oliwy
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty mieszamy w miseczce i wkładamy umyte i pokrojone w kawałki mięso. Dokładnie pokrywamy każdy kawałek mięsa marynatą i odstawiamy do lodówki na parę godzin, lub na noc.
  • 2. Zamarynowane mięso krótko obsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy 1 szklankę wody i dusimy 10 minut. Dokładamy pokrojoną fasolkę, posiekany czosnek, imbir i paprykę. Dusimy 15 minut. Potrawę przyprawiamy przyprawą uniwersalną, dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, zagotowujemy i dodajemy do smaku sól i pieprz. Posypujemy natką pietruszki.
    Danie pasuje do ziemniaków, ryżu i różnych kasz.

Porady

Zamiast fasolki można użyć mrożoną marchewkę z groszkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować