Sezon na dynię w pełni. Jest dobra zarówno do dań na słodko jak i słono. Zawiera dużo cennych witamin i minerałów.
Składniki:
pół kg piersi z kurczaka
dynia ( ok pół kg)
olej kokosowy do podsmażenia
1 puszka mleka kokosowego
pół łyżeczki cynamonu
garscć rodzynek
1 łyżka soku z cytryny
Kurczak z dynią w mleku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka umyłam, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do miski. Dodałam sól, pieprz, ząbek czosnku przecisnięty przez praskę, kurkumę, słodką paprykę czerwoną, trochę chilli, imbir mielony, oliwę. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na co najmniej godzinę.
Dynię obrałam, usunęłam pestki i pokroiłam w kostkę.
W głębokiej patelni na rozgrzanym oleju obsmażyłam kurczaka. W drugim garnku na oleju smażyłam dynię.
Następnie obsmażoną dynię przerzuciłam do patelni z kurczakiem, wlałam mleko kokosowe, doprawiłam do smaku solą, dodałam łyżeczkę cukru i cynamon i gotowałam jeszcze aż do miękkosci dyni.
Przed końce wrzuciłam rodzynki oraz dodałam 1 łyżkę soku z cytryny.
Podawałam z czerwonym ryżem.
Komentarze