Kurczak z ananasem i migdałami

0 (0 ocen)

Pyszny i szybki pomysł na kurczaka. Robiłam go już lata temu, dzisiaj udało mi się odtworzyć ten smak.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    8 plastrów ananasa z puszki
    około 45 g płatków migdałowych
    sos sojowy
    curry
    pieprz cayenne
    oliwa tajska (lub olej rzepakowy)
    1-2 łyżeczki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z ananasem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy lub oleju. Doprawiamy curry i pieprzem cayenne.
  • 2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor, a ananasa kroimy w kostkę.
  • 3. Do głębokiej patelni (typu wok) dodajemy pokrojonego ananasa.
    1/3 soku z ananasa odlewamy do szklanki, resztę wlewamy na patelnie i chwilę w nim dusimy ananasa. Dodajemy do smaku sos sojowy.
    Następnie dodajemy kurczaka i część prażonych migdałów.
    Odstawiony sok z ananasa zaprawiamy mąką i dodajemy do składników na patelni celem zagęszczenia sosu.

    Wszystko razem mieszamy i chwilę podgrzewamy razem.
    Podajemy z ryżem, po wierzchu posypujemy resztą prażonych płatków migdałowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kurczak Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować