Pyszny i szybki pomysł na kurczaka. Robiłam go już lata temu, dzisiaj udało mi się odtworzyć ten smak.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
8 plastrów ananasa z puszki
około 45 g płatków migdałowych
sos sojowy
curry
pieprz cayenne
oliwa tajska (lub olej rzepakowy)
1-2 łyżeczki mąki
Kurczak z ananasem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy lub oleju. Doprawiamy curry i pieprzem cayenne.
2.Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor, a ananasa kroimy w kostkę.
3.Do głębokiej patelni (typu wok) dodajemy pokrojonego ananasa.
1/3 soku z ananasa odlewamy do szklanki, resztę wlewamy na patelnie i chwilę w nim dusimy ananasa. Dodajemy do smaku sos sojowy.
Następnie dodajemy kurczaka i część prażonych migdałów.
Odstawiony sok z ananasa zaprawiamy mąką i dodajemy do składników na patelni celem zagęszczenia sosu.
Wszystko razem mieszamy i chwilę podgrzewamy razem.
Podajemy z ryżem, po wierzchu posypujemy resztą prażonych płatków migdałowych.
Komentarze