podwójna pierś z kurczaka
5 plasterków ananasa z puszki
100 ml wina białego wytrawnego
150 ml soku jabłkowego
150 ml soku z ananasa (syropu z puszki)
pół papryczki peperoni
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz
Kurczak z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oleju przysmażyć posiekaną drobno papryczkę, przeciśnięty czosnek. Dodać imbir, żeby rozpuścił się w oleju. Po kilku minutach dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, przyprawić solą i pieprzem, przysmażyć. Kiedy kurczak zrobi się biały dodać pokrojonego w kosteczkę ananasa. Patelnie zalać winem, poczekać chwilkę żeby alkohol odparował, następnie dodać sok jabłkowy. Syrop z ananasa zmieszać z jedną łyżeczką mąki do uzyskania jednolitej masy, zalać kurczaka. Smażyć na małym ogniu żeby woda odparowała i sos zrobił się gęsty.
Komentarze