Kurczak z ananasem

0 (0 ocen)

słodki i pikantny

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
    5 plasterków ananasa z puszki
    100 ml wina białego wytrawnego
    150 ml soku jabłkowego
    150 ml soku z ananasa (syropu z puszki)
    pół papryczki peperoni
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka imbiru
    1 łyżeczka mąki
    sól, pieprz

Kurczak z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju przysmażyć posiekaną drobno papryczkę, przeciśnięty czosnek. Dodać imbir, żeby rozpuścił się w oleju. Po kilku minutach dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, przyprawić solą i pieprzem, przysmażyć. Kiedy kurczak zrobi się biały dodać pokrojonego w kosteczkę ananasa. Patelnie zalać winem, poczekać chwilkę żeby alkohol odparował, następnie dodać sok jabłkowy. Syrop z ananasa zmieszać z jedną łyżeczką mąki do uzyskania jednolitej masy, zalać kurczaka. Smażyć na małym ogniu żeby woda odparowała i sos zrobił się gęsty.

Porady

Proponuje podawać z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy