Kurczak w szynce z miętową salsą z avocado i kukurydzą

0 (0 ocen)

Wyjątkowo pyszne danie, polecam :)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    4 plastry szynki parmeńskiej
    świeżo zmielony pieprz kolorowy
    2 łyżki soku z cytryny
    łyżeczka oliwy

    salsa:

    avocado
    5 łyżek kukurydzy
    pół pęczka szczypiorku
    3 łyżki soku z cytryny
    2-3 listki mięty

    glazurowana marchewka:

    150 drobnej młodej marchewki
    łyżka miodu gryczanego
    świeżo zmielony pieprz czarny
    kilka kropli soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Salsa Szynki

Kurczak w szynce z miętową salsą z avocado i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone piersi z kurczaka przekrajamy na 2 części i lekko je rozbijamy.

    Nacieramy je kolorowym pieprzem i sokiem z cytryny.

    Każdy kawałek kurczaka owijamy plastrem szynki.

    Grillujemy je z obu stron na patelni grillowej natłuszczonej odrobiną oliwy.
  • 2. Avocado obieramy i kroimy w kosteczkę.

    Mieszamy z kukurydzą i posiekanym szczypiorkiem.

    Listki mięty bardzo drobno siekamy i mieszamy z sokiem z cytryny.

    Mieszanką zalewamy warzywa.
  • 3. Danie możemy również podać z glazurowanymi marchewkami które przyrządzamy w następujący sposób:

    na mniejszej patelni rozpuszczamy miód.

    Dodajemy odsączone marcheweczki.

    Dosyć obficie przyprawiamy pieprzem.

    Chwilkę podsmażamy.

    Po zdjęciu z patelni skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Kurczak w szynce z miętową salsą z avocado i kukurydzy 4. Salsę układamy na usmażonym mięsie.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować