Przepyszny rozgrzewający sos słodko kwaśny z kurczakiem i ryżem. Żałuję, że nie zrobiłam od razu podwójnej porcji taki był dobry ;)
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
4 łyżki oleju ryżowego
1 łyżeczka przyprawy pikantnej do kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mała marchewka
0,5 czerwonej papryki
2 pomidory
200g cukinii
3 łyżki keczupu pikantnego
Sól i pieprz do smaku
0,5 puszki ananasa + zalewa cała
150 g ryżu
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię, dodać 2 łyżki oleju ryżowego i przyprawę do kurczaka. Wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie przesmażyć.
Kurczaka zdjąć na talerz. Na pozostałym oleju przesmażyć posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty czosnek. Paprykę marchew i cukinię oczyścić, zetrzeć na tarce. Pomidory sparzyć i pokroić drobno. Wrzucić warzywa na patelnię, dodać keczup i dusić do miękkości.
Dodać kurczaka, pokrojonego ananasa i całą zalewę. Wmieszać i dusić jeszcze chwilę. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię, dodać 2 łyżki oleju ryżowego i przyprawę do kurczaka. Wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie przesmażyć.
Kurczaka zdjąć na talerz. Na pozostałym oleju przesmażyć posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty czosnek. Paprykę marchew i cukinię oczyścić, zetrzeć na tarce. Pomidory sparzyć i pokroić drobno. Wrzucić warzywa na patelnię, dodać keczup i dusić do miękkości.
Dodać kurczaka, pokrojonego ananasa i całą zalewę. Wmieszać i dusić jeszcze chwilę. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
Komentarze