Kurczak w sosie śliwkowo-imbirowym

0 (0 ocen)

  • 10 min

Słodycz śliwki i moc imbiru to zgrany duet. Banalne podudzia z kurczaka w niebanalnym sosie,

  • 10 min

Składniki:

  • - 12 sztuk podudzi z kurczaka
    Sos śliwkowo-imbirowy:
    - 50 dkg śliwek węgierek
    - świeży kawałek imbiru ok. 2 cm
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 cebulki
    - 1 łyżka sosu sojowego
    - 1 łyżka octu balsamicznego
    - 2 łyżki cukru brązowego
    - gwiazdka anyżu
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w sosie śliwkowo-imbirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w sosie śliwkowo-imbirowym 1. - Śliwki wydrylować, odłożyć 5 sztuk, resztę pokroić na małe kawałki.
    - Dodać stary imbir, czosnek zmiażdżony, pokrojone cebulki i resztę składników.
    - Gotować ok 10 minut, gdy sos zgęstnieje dodać trochę wody, odłożyć anyż i zmiksować.
  • Kurczak w sosie śliwkowo-imbirowym 2. - Połową sosu posmarować podudzia kurczakowe, uprzednio posypane solą i pieprzem.
    - Piec w naczyniu żaroodpornym w temp. 180 st.C przez 40 minut.
    - Do reszty sosu dodać odłożone i pokrojone w ćwiartki śliwki, zagotować.
    - Podawać podudzia z dodatkiem sosu śliwkowo-imbirowego.

Porady

Podudzia kurczaka ozdobić białą serwetką złożoną na pół, zawiniętą na końcu kości i pociętą nożyczkami. Dzięki temu można jeść kurczaka palcami! Ładne i praktyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować