Kurczak w sosie kurkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Aksamitny kurkowy sos, do tego soczysta pierś kurczaka, to idealne połączenie.

  • 40 min

Składniki:

  • - podwójna pierś kurczaka
    - kurki 200 g
    - masło - 2 łyżki
    - śmietana 36% - 330 ml
    - cebula - 1 sztuka
    - ząbek czosnku
    - sól, pieprz do smaku
    - pietruszka - natka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos grzybowy

Kurczak w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na 1/2 łyżki masła podsmaż piersi kurczaka. Następnie przełóż je do formy i piecz przez 20 minut w 180 stopniach C. Rozpuść łyżkę masła, dodaj pokrojoną w małą kostkę cebulę i czosnek. Podsmażaj przez 5 minut.
  • 2. Dodaj śmietanę i oczyszczone kurki. Gotuj całość, aż grzyby będą miękkie.Do sosu dodaj sok z pieczenia kurczaka. Wymieszaj dokładnie.
  • 3. Pokrój kurczaka dopiero po 10 minutach od wyjęcia go z piekarnika ( tym samym będzie soczysty). Podawaj na gorąco, posypane posiekaną natką pietruszki.

Porady

Jeśli nie masz kurek, możesz wykorzystać inne grzyby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować