Kurczak w sosie koperkowym

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Uwielbiam gotować, a wielkimi smakoszami moich kulinarnych popisów są mąż i synek. Częstoc hwalą smak różnorodnych smakołyków przygotowanych przeze mnie. Udka w sosie są łatwe i bardzo smaczne.

Składniki:

  • 3 udka
    2 papryki (żółta i czerwona)
    1/2 op. mrożonego zielonego groszku
    cebula
    olej do smażenia
    sól, pieprz

    Sos:
    2 szklanki beszamelu
    1/2 pęczka koperku
    sok z 1 cytryny
    cukier
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w sosie koperkowym 1. Udka myjemy, osuszamy, dzielimy na części, ze wszystkich stron nacieramy solą i pieprzem. W rondlu rozgrzewamy olej i z obu stron obsmażamy udka na rumiano.
  • Kurczak w sosie koperkowym 2. Papryki oczyszczamy z nasion, miąższ kroimy w paski. Groszek rozmrażamy. Cebulę kroimy. Warzywa dodajemy do kurczaka, doprawiamy do smaku i dusimy 20 minut.
  • Kurczak w sosie koperkowym 3. Do sosu beszamelowego wrzucamy posiekany koperek, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zagotowujemy.
  • Kurczak w sosie koperkowym 4. Kurczaka polewamy sosem, chwilę dusimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować