Uwielbiam gotować, a wielkimi smakoszami moich kulinarnych popisów są mąż i synek. Częstoc hwalą smak różnorodnych smakołyków przygotowanych przeze mnie. Udka w sosie są łatwe i bardzo smaczne.
Składniki:
3 udka
2 papryki (żółta i czerwona)
1/2 op. mrożonego zielonego groszku
cebula
olej do smażenia
sól, pieprz
Sos:
2 szklanki beszamelu
1/2 pęczka koperku
sok z 1 cytryny
cukier
sól, pieprz
Kurczak w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy, osuszamy, dzielimy na części, ze wszystkich stron nacieramy solą i pieprzem. W rondlu rozgrzewamy olej i z obu stron obsmażamy udka na rumiano.
2.Papryki oczyszczamy z nasion, miąższ kroimy w paski. Groszek rozmrażamy. Cebulę kroimy. Warzywa dodajemy do kurczaka, doprawiamy do smaku i dusimy 20 minut.
3.Do sosu beszamelowego wrzucamy posiekany koperek, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zagotowujemy.
Komentarze