Kurczak w pomidorowej marynacie

4.48 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Pyszny, soczysty kurczak inspirowany smakami włoskiej kuchni

  • 60 min

Składniki:

  • 5-6 udek (pałek) z kurczaka:
    opcjonalnie plastry cebuli, marchewki i selera naciowego na spód formy

    na marynatę:
    8 łyżek przecieru pomidorowego,
    kilka łyżek oliwy,
    2 łyżeczki granulowanego czosnku,
    liść laurowy,
    kilka ziarenek ziela angielskiego,
    łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie),
    łyżka miodu,
    łyżeczka majeranku,
    łyżeczka rozmarynu,
    łyżeczka słodkiej papryki,
    1/2 łyżeczki tymianku,
    1/2 łyżeczki oregano,
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
    1/3 łyżeczki ostrej papryki,
    pół małej cebuli pokrojonej w półplasterki,
    1/2-3/4 łyżeczki soli (lub do smaku)
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w pomidorowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć wszystkie składniki marynaty i dokładnie pokryć nią kurczaka. Odstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Na 15-10 minut przed pieczeniem wyciągnąć kurczaka z lodówki.Na blaszce ułożyć plastry warzyw i zamarynowane pałki. Piec w 200 stopniach ok. 50 minut lub do miękkości mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pomidor Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować