Kurczak w miodowo-musztardowej marynacie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kurczak w miodowo-musztardowej marynacie

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 6 nóg kurczaka,
    - 1-1.5 kg ziemniaków (najlepiej takie nie rozpadające się idealne do pieczenia),
    - 2 marchewki,
    - sól, majeranek, olej.

    Marynata:
    - 4 łyżeczki musztardy stołowej,
    - 2 łyżki miodu,
    - sól, curry, tymianek, czerwona papryka, pieprz cayenne, ew. przyprawa do kurczaka złocistego,
    - 2 ząbki czosnku,
    - olej.

Kurczak w miodowo-musztardowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nogi marynujemy kilka godzin przed pieczeniem. Składniki na marynatę mieszamy, doprawiamy do smaku, obtaczamy z każdej strony nogi, dodajemy 2 ząbki czosnku przecięte na pół, wcieramy w kurczaka. W międzyczasie marchewkę tniemy w plasterki, ziemniaki obieramy, pozostawiamy w całości lub większe przekrajamy na pół. Warzywa chwilę podgrzewamy w garnku z majerankiem, solą i olejem, do równego obtoczenia. Wykładamy nogi do blaszki, dookoła układamy warzywa. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1.5 godz. Najpierw przykrywam blaszkę szkłem hartowanym, a następnie na ostatnie 30 min podpiekam opcją grill, aby skórka ładnie się zapiekła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy