Kurczak w miodowo-musztardowej glazurze

4.51 (166 ocen)

Bardzo proste w przygotowaniu danie,niesamowicie aromatyczne i smaczne.A wszystko za sprawą wspaniałej marynaty.No i pozostały sos okazał się do ziemniaków świetny

Składniki:

  • 8 pałek kurczaka
    125 ml płynnego miodu
    4 łyżki musztardy Dijon
    4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
    4 łyżki białego octu winnego
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w miodowo-musztardowej glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy i nacinamy ostrym nożem w dwóch miejscach na ukos.Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą.W marynatę wkładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy każdą pałkę kurczaka.Przykrywamy folia i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180'C.Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym.Wstawiamy do piekarnika.W trakcie pieczenia polewamy resztą marynaty.Pieczemy około 40-50 minut.Około 15 minut przed końcem czasu włączyłam termoobieg,żeby kurczak się ładnie zrumienił i był chrupiący.Podajemy posypane natką pietruszki.Sos można wykorzystać do polania ziemniaków.
  • 3. Inspiracja:Kwestia smaku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować