Bardzo proste w przygotowaniu danie,niesamowicie aromatyczne i smaczne.A wszystko za sprawą wspaniałej marynaty.No i pozostały sos okazał się do ziemniaków świetny
Kurczak w miodowo-musztardowej glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy i nacinamy ostrym nożem w dwóch miejscach na ukos.Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą.W marynatę wkładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy każdą pałkę kurczaka.Przykrywamy folia i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
2.Piekarnik rozgrzewamy do 180'C.Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym.Wstawiamy do piekarnika.W trakcie pieczenia polewamy resztą marynaty.Pieczemy około 40-50 minut.Około 15 minut przed końcem czasu włączyłam termoobieg,żeby kurczak się ładnie zrumienił i był chrupiący.Podajemy posypane natką pietruszki.Sos można wykorzystać do polania ziemniaków.
Komentarze