Kurczak w marynacie z majonezem - z grilla, patelni lub piekarnika

4.49 (151 ocen)

  • 18 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Jakiś czas temu przygotowałam kurczaka na grilla. Troszkę zostawiłam, aby sprawdzić jego smak po upieczeniu i przyrządzeniu na patelni. Każda wersja okazała się rewelacyjna. Kurczak wyszedł soczysty i naprawdę bardzo smaczny, a skórka... pychotka!

  • 18 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 1 kg podudzi z kurczaka (mogą być inne części kurczaka)
    Marynata:
    3 łyżki oleju
    3 łyżki przyprawy w płynie
    1 łyżka majonezu
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki pieprzu
    2 szczypty estragonu (solidne)
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Majonez

Kurczak w marynacie z majonezem - z grilla, patelni lub piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
    Kurczaka umyć, osuszyć i obtoczyć w marynacie.
    Całość przykryć i odstawić do lodówki - minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie mięso można grillować, poddusić na patelni (*) lub upiec w piekarniku (**).

Porady

(*) Kurczaka należy podlać odrobinką wody i dusić pod przykryciem do miękkości. (**) Mięso piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Warto skorzystać z rękawa/worka do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować