Kurczak w marynacie pomarańczowej z chili

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Rozpływające się w ustach połączenie mięsa i słodkich, soczystych pomarańczy to bardzo smaczna propozycja na rodzinny obiad.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - udka kurczaka: 3 sztuki
    - pomarańcze duże: 2 sztuki
    - chili w proszku: 0.25 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - przyprawa chińska 5 smaków: 0.5 łyżeczki
    - papryka słodka: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 0.25 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w marynacie pomarańczowej z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok (razem z miąższem). Drugą pomarańczę kroimy w plastry. Z soku i skórki pomarańczy, chili, oliwy oraz przypraw sporządzamy marynatę. Marynatą nacieramy mięso i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (lub na noc). Tak przygotowanego kurczaka, obkładamy plastrami pomarańczy, wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie polewamy kurczaka resztą marynaty. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy mięso jeszcze przez około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Udka z kurczaka Pomarańcze Chili

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować