Kurczak w marynacie miodowo-ketchupowej z czosnkiem

4.46 (169 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tak przyrządzony kurczak jest po prostu rewelacyjny i kusi zapieczoną skórką z czosnkowym aromatem. Mięso jest soczyste, miękkie i posiada lekko słodkawą nutą.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka (mogą być dowolne części; około 1,2 kg)
    papryka słodka w proszku
    sól, pieprz
    Marynata:
    2 łyżki miodu
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    1 łyżka oleju
    Dodatkowo:
    3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.46 (169 ocen)

Kurczak w marynacie miodowo-ketchupowej z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu porządnie natrzeć przyprawami.
    Miód wymieszać z ketchupem oraz miodem i następnie powstałą marynatą dokładnie pokryć mięso.
    Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku do miękkości - w 180 stopniach.
    5-10 minut przed końcem pieczenia mięso odkryć i na każdym kawałku ułożyć 1-2 plasterki czosnku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Ketchup Kurczak Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować