Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej

0 (0 ocen)

  • 25 godz.

Pyszny, aromatyczny z chrupiącą skórką kurczaczek:)

  • 25 godz.

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
    1,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka soli
    1,5 cytryny
    2 łyżki miodu
    2 łyżki oleju
    2 łyżki margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, porządnie osuszyć. Przeciąć każdą ćwiartkę na pół w zgięciu oraz oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Do miseczki wcisnąć sok z jednej cytryny (uwaga na pestki) dodać sól, przyprawę do kurczaka i miód. Dokładnie za pomocą trzepaczki połączyć. Polać kawałki kurczaka i wmasować marynatę w mięso. Mięso przełożyć do naczynia próżniowego obłożyć połową cytryny pokrojoną w plastry, zamknąć wieczko i odessać powietrze. Odstawić do lodówki na 20 godzin. Piekarnik nagrzać do 225 st. Na drugi dzień na patelni roztopić margarynę i partiami obsmażać mięso (polać marynatą zebraną na dnie naczynia). Blachę do pieczenia mięsa wysmarować 2 łyżkami oleju i wyłożyć plastrami cytryny w którą było obłożone mięso. Mięso ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika i piec 50 minut.Po 25 minutach przykryć blachę folią aluminiową. Upieczony kurczak jest kruchutki i pięknie odchodzi od kości. Podawać gorące z ziemniakami albo frytkami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kurczak Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować