Kurczak w kremowym sosie curry

4.51 (196 ocen)

  • 35 min
  • Dla 1 osoby

Pyszne danie kuchni chińskiej – pierś z kurczaka w mieszance curry, mleczka kokosowego, kurkumy oraz imbiru, każdemu przypadnie do gustu, nie tylko jako obiad.

  • 35 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 200 g Piersi z kurczaka
    30 g Mleczka kokosowego
    100 g Ryżu basmati
    1 szt. Cebuli
    2 ząbki Czosnku
    Curry w proszku lub czerwona tajska pasta curry
    Kurkuma
    Papryczka chili lub chili w proszku
    Pieprz cayenne
    Drobno posiekany korzeń imbiru (lub łyżeczka sproszkowanego)
    Skórka z cytryny lub limonki
    Sok z cytryny, limonki lub pomarańczy
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Kurczak w kremowym sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki, posypujemy solą oraz obficie pieprzem.
    2. W misce mieszamy posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli (lub równowartość suchej przyprawy), posiekany imbir, sok i skórkę z cytryny.
    3. W takim zestawie przypraw marynujemy kurczaka i odstawiamy na minimum 5 minut.
    4. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i delikatnie smażymy posiekaną cebulę.
    5. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażymy na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu.
    6. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy pastę curry (lub curry w proszku) oraz kurkumę.
    7. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez około 1 minutę.
    8. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe (lub śmietankę kokosową).
    9. Gotujemy dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając.
    10. Doprawiamy do smaku pieprzem kajeńskim oraz solą.
    11. Podajemy gorące curry z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować