Kurczak w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka dokładnie myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i dodajemy włoszczyznę: marchew, por, seler, pietruszkę oraz przyprawy: listki laurowe, ziarnisty pieprz, ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem. Mięso oraz marchew wyjmujemy z wywaru do przestudzenia, wywar przelewamy przez sito aby był czysty i klarowny. Wywar łączymy z żelatyną (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu), studzimy.
2.Marchew oraz mięso kroimy w bardzo drobną kostkę, groszek oraz kukurydzę odcedzamy. Na dnie salaterek lub foremek układamy warstwę groszku,
3.pokrojonej w kostkę marchewki,
4.następnie pokrojonego mięsa
5.a na samym końcu kukurydzy.
6.Tak przygotowane formy zalewamy zimnym wywarem i wstawiamy do lodówki w celu zastygnięcia się.
7.Najlepiej jest je pozostawić na cały noc. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki lub gotowanym jajkiem.
Komentarze