Kurczak w galarecie

4.49 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

doskonała przystawka:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kurczak (około 1,2 kg)
    6 dużych i grubych marchwi
    1 korzeń pietruszki
    1 seler
    1 por
    sól i pieprz czarny mielony
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren pieprzu czarnego
    2 listki laurowe
    suszony lubczyk (lecz niekoniecznie)
    2 opakowania żelatyny
    1 puszka groszku konserwowego
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kurczak w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w galarecie 1. Kurczaka dokładnie myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i dodajemy włoszczyznę: marchew, por, seler, pietruszkę oraz przyprawy: listki laurowe, ziarnisty pieprz, ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem. Mięso oraz marchew wyjmujemy z wywaru do przestudzenia, wywar przelewamy przez sito aby był czysty i klarowny. Wywar łączymy z żelatyną (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu), studzimy.
  • Kurczak w galarecie 2. Marchew oraz mięso kroimy w bardzo drobną kostkę, groszek oraz kukurydzę odcedzamy. Na dnie salaterek lub foremek układamy warstwę groszku,
  • Kurczak w galarecie 3. pokrojonej w kostkę marchewki,
  • Kurczak w galarecie 4. następnie pokrojonego mięsa
  • Kurczak w galarecie 5. a na samym końcu kukurydzy.
  • Kurczak w galarecie 6. Tak przygotowane formy zalewamy zimnym wywarem i wstawiamy do lodówki w celu zastygnięcia się.
  • Kurczak w galarecie 7. Najlepiej jest je pozostawić na cały noc. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki lub gotowanym jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować