Niezwykle efektowne danie dla smakoszy ciasta francuskiego.
35 min
Składniki:
1 duży, podwójny filet z piersi kurczaka
opakowanie ciasta francuskiego
kilka pomidorów suszonych w zalewie ziołowej
15 dag sera feta
jajko
sól,pieprz
olej do smażenia
Kurczak w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet umyć, osuszyć, pozbawić błonek i kostek. Przekroić na pół. Przyprawić solą i pieprzem. Pomidory wyjąć z zalewy, fetę pokroić w kosteczkę. Palcami delikatnie ( żeby nie przedziurawić fileta) zrobić kieszeń. Do środka włożyć farsz: na przemian pomidory i fetę. Gotowe roladki spiąć wykałaczkami. Podsmażyć na gorącym oleju z każdej strony. Osączyć na ręczniku. Wystudzić.
2.Ciasto francuskie rozwałkować. Położyć nafaszerowanego kurczaka i naciąć w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku zrobić nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; Zaplatać paseczki ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Gotowe paczuszki włożyć na 15 minut do lodówki. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut. Podawać z ulubioną sałatką.
Komentarze