Kurczak w cieście francuskim

4.5 (170 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam ciasto francuskie. Można z niego wyczarować wiele smacznych potraw

  • 30 min

Składniki:

  • - podwójna pierś z kurczaka
    - przyprawa gyros
    - 1 cebula
    -5 pieczarek
    - zioła prowansalskie
    - opakowanie gotowego cista francuskiego
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Kurczak w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawą gyros i zostawiamy na 5 minut. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy mięso aż się zrumieni, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i pokrojoną w pióra cebulę. Smażymy do momentu zmięknięcia cebulki.Na koniec posypujemy ziołami prowansalskimi.

    Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki, rozwijamy i przecinamy aby powstały dwa długie prostokąty. prostokąty dzielimy na kwadraty. Na kwadratach układamy farsz z kurczaka i warzyw. Nakrywamy drugim kwadratem z ciasta. boki dociskamy widelcem aby się skleiły. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10 minut na rumiano.

    Podawac na ciepło lub zimno z sosem czosnkowym

Porady

Można dodać inne warzywa dla urozmaicenia smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować